[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Alvorlige skader eller dødsfall på arbeidsplassen er enhver bedriftseiers verste mareritt. De som har opplevd det beskriver situasjonen som sjokkartet. Derfor er det helt nødvendig at du som arbeidsgiver tenker igjennom alle mulige scenarier.
Her følger en liste over gode og nyttige råd som du kan ta med deg i prosessen.
Utfør førstehjelp på stedet og Ring 113
Først er det viktig å gjennomføre førstehjelp på stedet for å begrense skadeomfanget så godt som mulig. Ring 113 så snart den skadede er stabil eller du får hjelp av andre på skadestedet. Når vedkommende er tatt vare på av helsepersonell er det viktig å varsle pårørende.
Husk at alle medarbeidere bør gjennomføre førstehjelpskurs ved jevne mellomrom.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532422386768{background-color: #f1f1f1 !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”139″ img_size=”35×35″ alignment=”center” css=”.vc_custom_1532594973567{margin-bottom: 0px !important;}”][vc_column_text]
“Dersom arbeidsgiver ikke har yrkesskadeforsikring, vil arbeidsgiver kunne bli erstatningsansvarlig for skaden arbeidstakeren er påført”
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Meld fra til Arbeidstilsynet og nærmeste politimyndighet
Arbeidsgiver har plikt til snarest mulig å varsle Arbeidstilsynet og nærmeste politimyndighet om alvorlig personskade eller dødsfall som skjer i forbindelse med arbeid. Dette skal gjøre på telefon.
Etter det første telefonvarselet, skal arbeidsgiver bekrefte varselet skriftlig til Arbeidstilsynet. Dette kan gjøres ved å bruke Arbeidstilsynets meldeskjema. Husk at Verneombudet også skal ha kopi av bekreftelsen.
På grunn av vern av personopplysninger må skjemaet sendes med tradisjonell post.
Kontakt forsikringsleverandør og NAV
Det er også viktig å kontakte virksomhetens forsikringsleverandør så snart som mulig og avklare videre oppfølging av skade og skademelding.
Alle arbeidsgivere skal ha lovpålagt yrkesskadeforsikring for sine ansatte. Dersom arbeidsgiver ikke har yrkesskadeforsikring, vil arbeidsgiver kunne bli erstatningsansvarlig for skaden arbeidstakeren er påført.
Lurer du på om din forsikring er god nok? Snakk med en av Bedriftsforbundets erfarne forsikringsrådgivere…
I Folketrygdloven heter det at arbeidsgiver også skal sende skademelding til NAV snarest dersom en arbeidstaker blir påført skade eller sykdom som kan gi rett til yrkesskadedekning. NAV har utarbeidet egne digitale skademeldingsskjemaer for dette.
Husk at du som arbeidsgiver alltid skal melde fra om skaden, uavhengig av om arbeidsulykken medfører sykefravær for arbeidstakeren eller ikke.[/vc_column_text][vc_column_text]Hva menes med alvorlig skade?
Per i dag har vi ikke en fastsatt og entydig definisjon på hva som menes med alvorlig skade, og som dermed er meldepliktig til Arbeidstilsynet. Nedenfor følger eksempler på tilfeller som kategoriseres som «alvorlig skade»:
- Hodeskade/hjernerystelse (med tap av bevissthet og/eller andre alvorlige konsekvenser)
- Skjelettskade (unntatt enkle brister eller brudd på fingre eller tær)
- Indre skader (skader på indre organer som lunger, nyrer, milt osv.)
- Tap av kroppsdel (amputasjon av legemsdel eller deler av slike)
- Forgiftning (med fare for varige helseskader som for eksempel hydrogensulfid-forgiftning)
- Bevissthetstap (på grunn av arbeidsmiljøfaktorer som for eksempel oksygenmangel)
- Forbrenning, frostskade eller etseskade. Skadene gjelder
- alle fullhudsskader (tredje grad) og/eller delhudsskader (andre grad) i ansiktet, på hender, føtter eller i anogenitalområdet
- alle delhudsskader (større enn fem prosent) av kroppsoverflaten
- Generell nedkjøling (hypotermi)
- Skade som krever sykehusbehandling (unntatt enklere poliklinisk behandling)
Må meldes
Merk at dette ikke er en uttømmende liste, men punktene kan være til hjelp når du skal vurdere om skaden er av en slik karakter at den skal meldes. Hvis du er i tvil kan du rådføre deg med verneombudet eller kontakte Arbeidstilsynet.
I noen tilfeller kan skaden vise seg å være mer alvorlig enn først antatt. I så fall må du som arbeidsgiver snarest mulig sende melding til Arbeidstilsynet hvis skaden ikke er meldt tidligere. Det samme gjelder dersom den skadde arbeidstakeren omkommer som følge av ulykken i løpet av ett år.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532422386768{background-color: #f1f1f1 !important;}”][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]