Regjeringen tok grep og reddet norsk næringsliv fra den økonomiske nedturen etter oljeprisfallet i 2014. Nå ber de næringslivet om å “betale tilbake” ved å ansette flere. Det skriver NTB i forkant av dagens møte mellom representanter for norsk næringsliv og Regjeringen.
Les også: Innovasjon Norge signerer milliardavtale med EU
Mandag er Olaf Thommessen og Jørund Rytman fra Bedriftsforbundet blant representantene for norsk næringsliv som tropper opp på Statsministerens kontor for å diskutere hva som skal til for at de skal kunne ansette flere med hull i CV-en, eller folk som av andre grunner ufrivillig er arbeidsledige.
– Nå er nedtur og motgang snudd til opptur og optimisme. Det er «payback time»
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen
Regjeringen tok grep og kom næringslivet til unnsetning etter at norsk økonomi gikk på en smell i kjølvannet av oljeprisfallet i 2014. Nå forventer Regjeringen av næringslivet betaler tilbake.
– Nå er nedtur og motgang snudd til opptur og optimisme. Det er «payback time», sier Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til nyhetsbyrået NTB.
Les også: Vil skrote brukthandelloven
Dugnad
En av fem i arbeidsfør alder står i dag utenfor arbeidslivet i Norge. Og selv om ledigheten har gått ned, er det fortsatt mange som sliter med å få seg jobb, ikke minst gjelder dette de unge, skriver NTB.
Derfor har Regjeringen nå invitert til dugnad for å få flere i arbeid.
– Myndighetene stiller opp med kvalifiseringstiltak, kompetanseheving og bistand til bedriftene som ansetter, men vi har ingen jobber å dele ut til folk, sier Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
De to statsrådene oppfordrer alle arbeidsgivere til å bli med og mobilisere innenlands arbeidskraft: Hvis vi ikke rekrutterer fra egne rekker, vil vi aldri lykkes med å inkludere flere, mener de.
Les også: Næringspolitikken er rigget og de minste taper
En sjanse
– Ansett én eller flere som sliter med å få innpass, og som kanskje ikke har en strøken CV. Gi folk en sjanse, ta en for laget. Hvis Velferds-Norge slik vi kjenner det skal bestå, er vi avhengige av at flere får ta del i verdiskapingen, sier Røe Isaksen.
På møtet mandag er et av temaene hvordan inkludering kan være bra for bunnlinjen. Det vil bli vist eksempler på hvordan slik inkludering er lønnsomt for bedriftene.
– Mange bedrifter er knallgode på inkludering, men flere må ta sin del av jobben hvis dugnaden skal bli vellykket. Derfor er næringslivet så viktig å få med seg. Og dette er vinn-vinn: De som har stått på utsiden vet hva man har å tape, og blir ofte de mest lojale og dedikerte medarbeiderne, sier Røe Isaksen til NTB.