De ulike aksjonsforeningene mot formuesskatten arrangerte foredrag og politisk debatt om formuesskatten, i Oslo i slutten av juni. Vår reporter var tilstede og intervjuet flere aktører for DinBedrift podcast.

Foto: Gunn Tove Bjørkli
Ikke bare å holde styr på
Det er nå så mange innen næringslivet som står opp mot regjeringens økninger i formuesskatten, at det er blitt vanskelig å holde styr på alle aktørene som er aktive. Primus motor for arrangementet på Trekanten i Oslo, 26. juni i år, Lars Oscar Øvstegård, kjenner vi derimot godt til. Han har vi intervjuet flere ganger, også i denne podcast-episoden. Aksjonen for norsk eierskap, Fellesaksjonen for verdiskapning og privat norsk eierskap og Kampen mot formuesskatt på arbeidende kapital, var denne dagens felles arrangører, i protest mot formuesskatten. Målet med dagens arrangement var å avdekke om Arbeiderpartiet snakker sant om formuesskatten. Ulike fagfolk var tilstede for å belyse dette, samt en avsluttende politisk debatt. Dagen ble styrt av møteleder Margrethe Geelmuyden.
Les også: Formuesskattesaken – hva er egentlig det «juridiske sporet»?
Fagfolkene er samstemte
Et av argumentene til Arbeiderpartiet, og regjeringen, er at det behøves mer forskning for å avgjøre om formuesskatten har negativ effekt på næringslivet. At økonomene er uenige. Dette er beint frem tull om du lytter på de fagfolkene som var tilstede på Trekanten denne kvelden i juni. Elisabeth Holvik, økonom i Sparebank1, var tydelig på formuesskatten destruktive effekter på næringslivet. Hun var og særdeles opptatt av det sikkerhetspolitiske aspektet, ved at så mange kritiske bedrifter selges ut av landet. Dette er skummelt geopolitisk sett. At kinesiske myndigheter for eksempel kjøper opp alt av fergeselskaper i Norge, fordi norske eiere ikke har råd til formuesskatten lenger, ser ikke ut til å være noe som bekymrer Arbeiderpartiet nevneverdig. Hva kan vi risikere om Russland går til angrep på Norge, og ber om hjelp fra sine venner i Bejing?

Foto: Lars Oscar Øvstegård
Tallenes tale
Glenn Agung Hole, Førsteamanuensis ved Universitetet i Sør-Øst Norge presenterte resultater fra en undersøkelse blant bedrifter i Vestfold og Telemark. Tallenes tale var tydelige. Det er nå ekstremt vanskelig å få tilgang på startkapital og investeringsmidler for nye gründerbedrifter. Formuesskattens økninger har nærmest rasert mulighetene i dagens Norge for nye bedrifter. Dette gjør at mange tenker ut nye bedriftsidéer, og starter disse opp i Sverige, eller andre land. Agung Hole påpekte at denne debatten ikke bare handler om følelser og anekdotiske historier, men at situasjonen også kan beskrives i tall og fakta. Det at mange bedriftseiere må betale formuesskatt på tentative verdier, i bedrifter som fortsatt ikke går i pluss, gjør at næringslivet selges ut av landet, del for del.

Foto: Gunn Tove Bjørkli
Næringslivets opplevelser
Marvin Wiseth, fra Fellesaksjonen, og tidligere topp-politiker i Høyre, blant annet ordfører i Trondheim, var også tydelig i sin tale. Opplevelsene i næringslivet, og mangelen på penger i lommeboken, gjør at virkeligheten til Arbeiderpartiet og næringslivet selv, ikke kan sammenlignes i det hele tatt. Styrt bakfra med SV i ryggen, som krever mer av såkalte milliardærer, gjør at regjeringen går blind. De ser ikke at de rammer småbedriftseierne, som Lars Oscar Øvstegård i Ørsta, og lignende bedriftseiere. Disse er absolutt ikke milliardærer, men sliter likevel med enormt høye formuesskatt-regninger fra Skatteetaten. Trond Simarud fra Simarud Electronics og Olaug Brunstad, fra Brunstad Møbler tok også ordet for å beskrive sine situasjoner som bedriftseiere. I tillegg var også Kristin Ormholt-Jensen fra Maritime Optima AS på scenen, for å snakke om at de nok må flytte ut av landet, ettersom de ennå ikke tjener penger i selskapet.
Ole Gjems Onstad
Den tydeligste av de alle denne kvelden var Professor Emeritus, Ole Gjems Onstad, Norges største ekspert på skatt. Det er noe sadomasochistisk over formuesskatten sa han tydelig og klart i fra om. Formuesskatten er destruktiv, og ødeleggende for norsk økonomi og storsamfunnets fremtid. Arbeiderpartiet og regjeringen tar helt klart feil om formuesskatten. All forskning viser dette klart, mente Ole Gjems Onstad. Han er Norges største ekspert på området, men selv hans budskap ser ikke ut til å nå inn til regjeringen, det er i grunn trist at regjeringen fortsatt hevder det ikke finnes enighet blant økonomer. De økonomene som er ideologisk ansatt, for eksempel i LO, eller slikt, er jo ansatt for å forsvare sin ideologi. Disse er ikke uavhengige økonomer. Verdsettelsesrabatten er satt ned fra 45% til 20% under dagens regjering, selvsagt medfører dette til ekstreme økninger i formuesskatten. Ikke små justeringer, som regjeringen selv hevder.

Foto: Klaus Jakobsen
Ensom svale
Torgeir Micalsen, statssekretær i Finansdepartementet, skal ha for å stille opp i den politiske debatten, som en ensom svale, blant borgerlige politikere. Selv om hans sjef, Jens Stoltenberg, nok hadde vært å foretrekke, og invitasjonene til han har ikke manglet i denne debatten. Partileder i Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, stortingspolitiker i Venstre, Alfred Bjørlo, stortingspolitiker i Høyre, Mahmoud Farahmand og stortingspolitiker og Nestleder i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi, var de andre deltakerne i den politiske debatten. Micalsen forsvarte seg som best mulig, men fikk verken støtte fra næringslivet selv, eller de andre politikerne, som har vært tydelige på at formuesskatten må endres etter høstens stortingsvalg.
Les også: Regjeringsadvokaten avviser igjen Lars Oscar Øvstegård – som ikke gir opp!

Foto: Privat
Arbeiderpartiet snakker ikke sant
Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har hevdet at det har blitt så mange flere millionærer i Norge de siste årene, at disse må bidra mer til fellesskapet. Dette er jo selvsagt heller ikke en sannhet. Grunnen til at det er så mange flere millionærer i Norge, er jo bare fordi regjeringen har redusert verdsettelsesrabatten dramatisk, og formuen til bedriftseiere land og strand rundt, har fått en økning på papiret, uten å ha en krone ekstra på kontoen. De fleste formuene er knytet opp i såkalt arbeidende kapital. Et lagerbygg, en truck på kaia, eller en maskin som produserer mat til befolkningen. Disse verdiene har regjeringen bare økt beskatningen av, ingen har blitt spesielt mye rikere under den samme tiden. Arbeiderpartiet snakker ikke sant om formuesskatten. Det er hva fagfolkene på Trekanten i Oslo, i slutten av juni kunne fortelle en fullsatt sal. Dessverre glimret sentrale medier igjen med sin tilstedeværelse. Og dette er det store problemet, folk på gata forstår ikke at formuesskatten kan ødelegge for hjørnesteinsbedriftene land og strand rundt. Som igjen kan øke arbeidsledigheten dramatisk. Folk må forstå, og bli forklart hvilken risiko hele landet står i.

Foto: Privat
Podcast-intervjuer
Vår reporter, Klaus Jakobsen, var tilstede på arrangementet, og fikk snakket med ulike aktører. Finn Helge Tolpinrud, styreleder i Aksjonen Borgerlig Valgseier var først ut. Jan Magne Langseth, partner og advokat i Simonsen Vogt Wiig, var neste ut. Han styrer Lars Oscar Øvstegårds søksmål mot staten på formuesskatt på arbeidende kapital. På dette tidspunktet hadde ikke Regjeringsadvokaten svart på stevningen. Hans Andreas Limi, Nestleder i Fremskrittspartiet var neste ut. Glenn Agung Hole tok seg også tid til en liten prat. Vi tok også en prat med influenser Sindre Wiig Nordby, om hvordan fakta om formuesskatten kan nås ut til Ola og Kari Nordmann. Og til slutt tok vi en prat med Lars Oscar Øvstegård om hans opplevelse av kveldens arrangement, og veien videre for hans kamp mot formuesskatt på arbeidende kapital.
Arendalsuka
Under Arendalsuka i august blir nok formuesskatt hyppig debattert i år, hos flere ulike arrangører. Det er tross alt stortingsvalg i september, bare få uker etter Arendalsuka. Også SMB Norge skal ha en debatt om formuesskatten. «Er mainstream-media uengasjerte i debatten om formuesskatt?», finn mer info om arrangementet her.
Lytt til episode 112 av DinBedrifts podcast, med Finn Helge Tolpinrud, Jan Magne Langseth, Hans Andreas Limi, Glenn Agung Hole, Sindre Wiig Nordby og Lars Oscar Øvstegård som gjester her: