EU-reguleringer må reduseres slik at europeisk næring kan ta seg opp igjen i konkurransen med andre kontinenter

Stefan Moritz, CEO European Entrepreneurs, styreleder i SMB Norge, Karl-Anders Grønland og podcastvert Klaus Jakobsen. Live-podcast under den internasjonale SMB-dagen.
Bilde: Stefan Moritz, CEO European Entrepreneurs, styreleder i SMB Norge, Karl-Anders Grønland og podcastvert Klaus Jakobsen. Live-podcast under den internasjonale SMB-dagen.

Europa taper i konkurransen med andre kontinenter. Stefan Moritz, CEO, European Entrepreneurs, sa i live-podcast med DinBedrift at EU-reguleringer må reduseres slik at europeisk næring igjen kan vokse i konkurransen med andre kontinenter.

Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge kunne ønske CEO i European Entrepreneurs, Stefan Moritz velkommen til feiringen av den internasjonale SMB-dagen i nye lokaler i Apotekergata i Oslo.
Foto: Jørund Rytman

Den internasjonale SMB-dagen

Det er fjerde året på rad at interesseorganisasjonen SMB Norge feirer den internasjonale SMB-dagen, vedtatt av FN for noen år siden. Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge, sier feiringen og dagen blir større for hvert år de feirer den.

Krever endringer

Jørund Rytman: «Det er veldig positivt at spesielt politikerne er mer engasjerte i dagen, og denne gangen stilte hele 4 partiledere opp på dagen. Men, det er sannelig på tide at man også politisk legger bedre til rette for landets små og mellomstore bedrifter, der ser vi det fortsatt er en lang vei å gå for politikerne. Vi vil ikke ha løfter, vi vil ha faktiske endringer. Endringer på formuesskatten, endringer på sykelønnsordninger, redusert byråkrati, for å nevne noe. Noen av disse områdene har blitt gitt løfter på i årevis, men lite skjer!». «Når det er sagt, er det jo gledelig at vi for hvert år får stadig flottere besøk, både av politikere, bedriftseiere og foredragsholdere, så dette er en strålende dag å feire sammen med oss i SMB Norge», sier Jørund Rytman til DinBedrift.

Les også: En strålende feiring av den internasjonale SMB-dagen!

Jørund Rytman i SMB Norge ønsker velkommen til live-podcast med Stefan Moritz, Karl-Anders Grønland og Klaus Jakobsen.
Foto: Tor Henning Haugland Larsen

Live-podcast med DinBedrift

Under feiringen av den internasjonale SMB-dagen, i SMB Norges nye lokaler i Oslo i Apotekergata, var det mange flotte foredragsholdere og politiske hilsninger. I tillegg ble det både underholdning og bespisning av det flotte slaget, samt internasjonalt besøk, gjennom Stefan Mortiz, CEO i European Entrepreneurs, som er lokalisert i Brussel. DinBedrifts podcastvert, Klaus Jakobsen, spilte inn en live-podcast, med Stefan Moritz, og styreleder i SMB Norge, Karl-Anders Grønland. Grønland er også veldig mye involvert i internasjonal næringsvirksomhet, så det ble en god prat mellom de tre karene.

Byråkrati

Byråkratiet i den Europeiske Unionen har fått et myteomspunnet rykte, i særdeleshet blant norske bedriftseiere. Stefan Moritz kunne bekrefte dette byråkratiet, som en stor hindring for utvikling av næringslivet innen EU, spesielt for de minste bedriftene. Karl-Anders Grønland på sin side påpekte at byråkratiet her hjemme i Norge er vel så stort som det man sliter med i Europa. I fellesskap med sine europeiske samarbeidspartnere i European Entrepreneurs, er det viktig for SMB Norge å fortsatt holde fanen høyt på at byråkratiet må reduseres. Dette er noe av de største hindringene for små bedrifter i Norge.

Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet var en av politikerne med hilsning til SMB Norge. Her med Jørund Rytman.
Foto: Klaus Jakobsen

EU-reguleringer

Podcastvert Klaus Jakobsen spør Moritz om hvordan Europa kan hente seg inn igjen, i konkurransen med andre kontinenter. Det er mye som tyder på at næringslivet i Europa taper i denne konkurransen. I følge Stefan Moritz har reguleringene innen EU blitt så store, og så mange, at den eneste måten for næringslivet å vokse på, er å redusere mengden med reguleringer betydelig. Disse reguleringene er til store hindringer, og det virker som EU-byråkratene ikke forstår hvor stort problem de har blitt innen europeisk næringsliv. Å redusere disse reguleringene er det viktigste som må skje av endringer innen EU, mener Moritz.  Om byråkratene i EU forstår dette, gjenstår å se.

Les også: Formuesskattesaken – hva er egentlig det «juridiske sporet»?

Zahid Ali holdt et fantastisk standup-show.
Foto: Klaus Jakobsen

Formuesskatten

Flere hundre av de største næringsskaperne i Norge, har rømt ut av landet, grunnet regjeringens økte formuesskatter. Debatten om formuesskatten har blitt veldig polarisert, og regjeringens medløpere kaller skatten for en milliardærskatt, hvilket DinBedrift i flere omganger har tilbakevist. 2. juli er fristen for Finansdepartementet å svare på Lars Oscar Øvstegårds stevning av formuesskatten på arbeidende kapital som ulovlig og konfiskatorisk. Per Grunnlovens paragraf 105 er konfiskatoriske skatter ulovlige. Jan Magne Langseth, partner i advokatbyrået Simonsen Vogt Wiig er en dyktig advokat, men det ryktes at regjeringsadvokaten har satt hele 5 advokater på saken, for å få den avvist i retten. I live-podcasten snakker Grønland om hvor viktig det er å få tydeliggjort at det er mange småbedriftseiere som blir rammet av denne skatten, ikke bare milliardærene.

Les også: Rentekutt på 0,25 prosent gir liten budsjetteffekt – her er hva det faktisk betyr

Jørund Rytman, Karl-Anders Grønland, og partileder i KrF, Dag Ingen Ulstein, er alle samstemte om at det må skje endringer på formuesskatten i Norge.
Foto: Jørund Rytman

Få frem sannheten

Podcastvert Klaus Jakobsen er frustrert, og forstår ikke helt hvordan man skal få frem budskapet om formuesskatten til mannen i gata. Forklare at de blir rammet om ikke trykket på formuesskatten nå reduseres. Stadig mer av norsk næringsliv er utsatt økonomisk, OSO ble akkurat solgt ut til koreanske LG, det er ikke en bra utvikling vi ser rundt oss. Sentrale medier beskriver ikke sannheten rundt formuesskatten, og derfor får ikke Ola og Kari Nordmann det faktiske, og ekte, forholdet til skatten.

NRK under press

NRK ble nylig presset av NETT.no på mørekysten, om hvorfor de ikke slipper til småbedriftseiere i debatten om formuesskatten. Det forteller mye at NRK i sitt forsvar skrev formuesskatt feil. Dette er områder de muligens ikke har kompetanse på, eller ikke orker å sette seg inn i. Da får ikke folket i gata vite mer om skatten. I følge Stefan Moritz og Karl-Anders Grønland er det slik at folk tenker på seg selv i hverdagen, og det er der budskapet må treffe. At arbeidsplassene vil kunne bli rammet, at arbeidsledigheten vil øke, om ikke formuesskatten snarest endres.

Lytt til podcast-episode 111 av DinBedrifts podcast, med Stefan Moritz og Karl-Anders Grønland som gjester, husk at denne er på engelsk, og er spilt inn live:

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]