Det startet med en enkel observasjon under et aprikostre utenfor en fransk handelshøyskole. I dag forvandler oppstartsbedriften Phytopolis grå betongflater til frodige byrom – med et konsept som kombinerer planting og kompostering. Tar noen konseptet til Norge?
Fra idé under et tre til grønn teknologi i byrom
Victor Magaud, student ved handelshøyskolen ESSEC i Cergy, nordvest for Paris, fikk ideen til det som skulle bli Phytopolis da han observerte et aprikostre i bymiljø. Han begynte å tenke på følgende: Urban planting er ofte upraktisk og kostbar – ifølge tall fra Grenoble kan det koste opp mot 6 000 euro å plante ett tre direkte i bakken.
Tradisjonelle over-bakken-løsninger for trær mislykkes ofte fordi røttene ikke får nok næring. Magaud utviklet derfor konseptet arboricomposting: en to-kammers planter med et øvre kammer for plante og jord, og et nedre kammer for organisk avfall fra lokalbefolkningen. Avfallet brytes ned og frigjør vann og næringsstoffer som planten absorberer – et selvforsynt økosystem.
– I bunn og grunn gjør arboricomposting det mulig for planter å vokse som om de var i jorden, ved å bruke næringsstoffer fra organisk avfall for å opprettholde seg selv, forklarer Magaud til Financial Times.
Fra prototype til skalering
Phytopolis ble etablert i mars 2023. Den første prototypen sto ferdig samme sommer, og selskapet lanserte i mai 2024 hele 17 ulike designvarianter. I dag leverer selskapet løsninger til kommuner, skoler, sykehjem, flyplasser og næringslivsaktører – blant annet bilforhandlere og kjøpesentre.
Systemet gjør det mulig å dyrke alt fra frukttrær til grønnsaker og blomster, samtidig som organisk avfall gjenvinnes lokalt.
Et vellykket prosjekt i byen Champniers omtales som en milepæl: Et epletre ble plantet i krevende forhold, og på bare to måneder begynte 300 innbyggere å levere avfall til komposteringssystemet.
Prosjektet illustrerer ikke bare den teknologiske funksjonaliteten, men også systemets evne til å engasjere lokalsamfunn i bærekraftig praksis.
Ambisjoner på tvers av landegrenser
Phytopolis har satt seg et tydelig mål: én million planter i byer innen 2035. Selskapet har allerede planer om ekspansjon til Spania og Tyskland, og arbeider parallelt med å utvikle løsninger for både innendørs og utendørs bruk.
Læring for norske SMB-er og gründere
Phytopolis’ utvikling er ikke bare et fransk eventyr – det er også en kilde til inspirasjon for norske små og mellomstore bedrifter. Historien viser hvordan bærekraftige løsninger kan utvikles og skaleres:
- Innovativ problemløsning: En tydelig identifisert utfordring – kostbar og ineffektiv urban planting – ble løst med en enkel, men effektiv metode.
- Prototyping og tilpasning: Veien fra idé til 17 ferdige produktdesign illustrerer viktigheten av testing og markedstilpasning.
- Langsiktig visjon: Ambisjonen om én million planter fungerer som en katalysator for vekst og internasjonalisering.
- Gründerånd, mot, ydmykhet og utholdenhet er avgjørende egenskaper for å lykkes.