UKENS LEDER
I en urolig og uforutsigbar tid, der mange frykter fremtiden og mediene daglig hamrer løs med dommedagsbudskap, finnes det fortsatt mennesker som hver dag går på jobb for å holde hjulene i gang. Det er egentlig et under. Her i Norge hyller vi idealismen, dugnadsånden, idrettsheltene, kunsten og akademia – men sjelden viser vi kjærlighet til dem som skaper verdiene som gjør alt dette mulig.
Vi tar det nesten for gitt at noen faktisk ønsker å starte blomsterbutikker, rørleggerbedrifter, regnskapskontorer og reklamebyråer. Når vannspruten står på kjøkkenet, ringer vi en rørlegger. Når vi trenger blomster til et bryllup, går vi til blomsterbutikken. Disse bedriftene er drevet av mennesker som ofrer helger, sikkerhetsnett, søvn og ofte sin egen livskvalitet for å bygge noe eget. Men i stedet for takknemlighet, møtes de altfor ofte med mistenksomhet, politisk retorikk og anklager om å sette profitt foran moral.
Når kriser rammer, er det næringslivet som får regningen. Under pandemien ble mange bedrifter tvunget i kne av nedstengninger, uten reell kompensasjon. Serveringsbransjen ble hengt ut som uansvarlig da de uttrykte frustrasjon over den tredje nedstengningen. Under strømkrisen ble støtteordninger først og fremst rettet mot husholdninger, mens mange små og mellomstore bedrifter fortsatt lever med dype sår og reell frykt for den kommende vinteren. Støres såkalte «Norgespris» har ikke endret på dette.
Samtidig ser vi at politiske inngrep og statlig detaljstyring stadig vokser – og da særlig rettet mot private virksomheter. En næringspolitikk basert på kontroll og reguleringer kveler initiativet og ødelegger for verdiskaping. Skal vi løfte frem næringslivet, må det skje gjennom færre reguleringer, lavere skatter og større tillit til enkeltmennesket. Staten skal ikke være en formynder, men en tilrettelegger. Frihet, ikke formynderi, er selve grunnlaget for ansvarlig eierskap og innovasjon.
Å vise kjærlighet til næringslivet betyr ikke å frita det for ansvar. Det betyr å anerkjenne innsatsen. Det betyr å se menneskene bak tallene – og forstå at ekte verdiskaping handler om relasjoner, frihet, ansvar og tillit. Næringslivet er nasjonens bærebjelke – ikke en belastning, men en velsignelse.
Vi skylder verdiskaperne en takk – de som hver dag reiser seg og bygger landet nedenfra. Det er på høy tid å gi næringslivet kjærligheten det fortjener. Ikke bare med ord, men med holdninger, rammevilkår og respekt. For uten et fritt, sterkt og sunt næringsliv, finnes det ingen fremtidstro. Og uten fremtidstro, finnes det heller ingen nasjon å elske.