Ny svensk teknologi kan revolusjonere mattrygghet for små og mellomstore bedrifter

KI-generert. xAI/Grok
Bilde: KI-generert. xAI/Grok

Bioteknologiselskapet Mareld har utviklet en løsning som reduserer analysetiden for mikrobiologiske prøver fra tre døgn til åtte timer. Med støtte i kunstig intelligens og bildeanalyse kan dette bli et viktig gjennombrudd for små og mellomstore bedrifter i matindustrien – også i Norge.

Selskapet har utviklet en løsning som ikke bare reduserer analysetiden dramatisk, men også gir mer presise resultater – kun levende bakterier blir påvist.

Løsningen er utviklet med tanke på eksisterende standarder og kan enkelt integreres i produksjonsmiljøer der næringsmiddelbedrifter allerede benytter petriskåler og inkubatorer. Dette gjør overgangen til den nye teknologien enklere, særlig for mindre virksomheter med begrensede ressurser.

Et bidrag til bedre mattrygghet

Mareld viser til at matbårne sykdommer fortsatt er et globalt problem. Ved å kunne avdekke bakterievekst på under en tredjedel av tiden tradisjonelle metoder krever, kan produksjonsbedrifter reagere raskere og mer presist.

“Det er mulig å spare tid, penger og enorme mengder ressurser, samtidig som sikkerheten for konsumenter øker og mindre mat kastes,” sier Mareld-gründer Gustav Palm i et intervju med den svenske organisasjonen Företagarna, søsterorganisasjonen til SMB Norge.

Relevant også for Norge

Teknologien kan være spesielt nyttig for små og mellomstore bedrifter (SMB) i næringsmiddelindustrien, som ofte står for mye av lokal matproduksjon i Norge og Sverige. Ved å tilby et plug-and-play-produkt som ikke krever dyre investeringer eller avvik fra standardprosedyrer, gir Marelds løsning en ny mulighet til effektivisering og bedre kvalitetskontroll.

 

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]