Likestilling-u-hjelp: Milliarder ut av vinduet

Shutterstock
Bilde: Shutterstock

Norge har brukt over 50 milliarder kroner på å fremme likestilling i utviklingsland siden 2000. I 2023 alene ble 18,7 milliarder skattekroner øremerket prosjekter der likestilling var hoved- eller delmål. Men har denne innsatsen ført til varig endring? Eksperter stiller spørsmål ved effekten og peker på manglende resultater i flere satsingsland.

I løpet av de siste 25 årene har Norge satset tungt på å fremme kvinners rettigheter og likestilling gjennom bistand. Siden FNs resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet ble vedtatt i 2000, har Norge gitt 7,5 milliarder kroner til arbeid i spesifikke satsingsland der likestilling har vært hovedmålet, og 43 milliarder til arbeid i land der likestilling har vært et delmål. I tillegg kommer kjernebidrag til FN og støtte til andre land enn satsingslandene.

Til tross for denne omfattende innsatsen er resultatene usikre. Professor Indra de Soysa ved NTNU er kritisk til bistand som har mål om å fremme fred og menneskerettigheter, uttaler han til avisen Panorama Nyheter. Panorama Nyheter er eid av staten, gjennom Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid. Det hører med til sjeldenhetene at publikasjonen er så kritisk til sin eiers pengebruk.

Soysa mener at bistand sjelden lykkes med å endre interne forhold i mottakerlandene og de kreftene som begår menneskerettighetsbrudd. De Soysa påpeker at det er vanskelig å vurdere hvordan norsk bistand har ført til likestilling på kort tid, og at effekten av bistand avhenger av forhold i mottakerlandene. Han understreker også at bistand i stor grad styres av politiske prioriteringer og ikke av reelle behov.

Et konkret eksempel er Afghanistan, som har mottatt mest ren likestillingsbistand fra Norge siden 2000. Etter Talibans maktovertakelse i 2021 har kvinner i landet mistet nesten alle rettigheter, og de er blitt fratatt muligheten til å delta i offentligheten. Dette reiser spørsmål om effekten av den norske bistanden til landet.

Denne saken ble for noen dager siden lagt ut på Sløseriombudsmannens Facebookside og har fått uvanlig mange «likes» og kommentarer.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]