Teknologiledere ber Kongressen om forsiktige reguleringer for KI

Shutterstock
Bilde: Shutterstock

Ledende teknologisjefer fra OpenAI, Microsoft, AMD og CoreWeave har i en høring for den amerikanske Senatet torsdag 8. mai oppfordret til at USA støtter landets satsing på kunstig intelligens (KI) gjennom reguleringer med en «lett berøring». Ifølge PYMNTS, som først omtalte saken, hadde høringen som mål å diskutere hvordan USA kan styrke sin posisjon i den globale KI-konkurransen.

Sam Altman, administrerende direktør for OpenAI, understreket at «det er ingen tid å miste – og Kongressen har helt rett i at USA må lede vei.» Høringen, som ble kalt «Vinne KI-løpet: Styrke USAs kapabiliteter innen databehandling og innovasjon,» avdekket felles mål blant selskapene om å akselerere investeringer i infrastruktur, bygge en kvalifisert AI-arbeidsstyrke og lette på prosessene for energitillatelser.

Under høringen ble teknologiledere spurt om hva myndighetene kan gjøre for å sikre at USA holder seg i front innen KI, og for å hindre at Kina tar igjen. Altman fremhevet behovet for et «lett berøring»-regulativt rammeverk, tiltak for å støtte KI-infrastruktur og forsyningskjeder, samt raskere tilgang til energi. «Vi trenger deres hjelp,» sa Altman til senator Dan Sullivan fra Alaska, som foreslo investeringer i KI-datasentre i sin stat.

Brad Smith, president i Microsoft, foreslo at det ville være nyttig med tydeligere regler rundt data brukt til trening av KI-modeller, spesielt ettersom det har vært flere søksmål knyttet til opphavsrett og bruk av materiale uten kompensasjon til skaperne.

Kina i fokus

Gjennom høringen ble bekymringen om Kinas fremgang i KI-løpet et gjentakende tema, og hva dette kan bety for geopolitikken. Altman advarte om at fremtiden kan være «nesten ubegrenset lys,» men at dette kun er mulig dersom USA tar konkrete skritt for å sikre at en KI-modell ledet av USA, bygget på demokratiske verdier som frihet og åpenhet, forblir i front.

Lisa Su, administrerende direktør i AMD, advarte om at «lederskap ikke er garantert.» Su påpekte at eksportrestriksjoner på brikker, som påvirker både AMD og deres konkurrenter, kan bremse KI-utvikling i motstandernes land, men at teknologiske fremskritt fortsatt vil skje.

Den sittende presidenten Joe Biden har innført restriksjoner på eksport av avanserte AI-brikker til Kina for å bremse landets KI-utvikling. Den tidligere presidenten Donald Trump-administrasjonen vurderer å revidere disse reglene og har utsatt implementeringen, ifølge Reuters.

Smith fra Microsoft understreket at eksporten må reguleres med riktige kontrollmekanismer, fordi dersom allierte nasjoner ikke får tilgang til amerikansk teknologi, vil de skaffe seg alternativ teknologi fra andre steder.

Kraften bak KI-økonomien

Alle lederne understreket at massiv databehandlingskraft er fundamentet for KI-fremskritt, og at USA må øke kapasiteten for datasentre, strømnett og brikkeforsyning. Michael Intrator, administrerende direktør i CoreWeave, en leverandør av GPU-tjenester i skyen, påpekte at KI-beregninger er svært energikrevende, og refererte til prognoser fra det amerikanske energidepartementet som sier at datasentre kan komme til å konsumere opptil 12 % av nasjonens elektrisitet innen 2028. «Hver måned med forsinkelse betyr tapt terreng i et felt hvor innovasjonens tempo måles i uker, ikke år,» sa Intrator.

Smith fra Microsoft nevnte at selskapet investerer mer enn 80 milliarder dollar i år i KI-infrastruktur, hvorav mer enn halvparten går til prosjekter i USA.

Alle lederne advarte også mot en potensielt alvorlig mangel på talent som kan hindre USAs konkurranseevne innen KI. Altman understreket at OpenAIs modeller allerede hjelper studenter og lærere i stater som Texas og North Carolina, hvor en tredjedel av brukerne i college-alder benytter ChatGPT til undervisning.

Smith fra Microsoft foreslo et nasjonalt mål om å gjøre KI-kompetanse tilgjengelig for alle amerikanere, særlig gjennom partnerskap med skoler, samfunnshøyskoler og yrkesutdanninger. Han påpekte også at en stor utfordring for ekspansjonen av datasentre i USA er den nasjonale mangel på kvalifisert arbeidskraft, og at det vil være behov for å rekruttere og trene 500 000 nye elektrikere i løpet av det neste tiåret for å møte landets økende behov for elektrisitet.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]