Jenter mer skeptiske til KI enn gutter

KI-generert. ChatGPT
Bilde: KI-generert. ChatGPT

En fersk undersøkelse utført av sosialforetaket InnovateHer avdekker at unge mennesker har ulike bekymringer knyttet til kunstig intelligens (KI) avhengig av kjønn. Studien, som inkluderte over tusen elever i alderen 12 til 17 år, viser at mens 69 prosent av guttene uttrykte interesse for KI, var tallet lavere blant jentene med 54 prosent.

Ifølge ComputerWeekly.com er det ikke bare interessen som varierer mellom kjønnene, men også hvilke aspekter ved KI som opptar dem. Jenter er i stor grad bekymret for etiske problemstillinger, skjevheter i algoritmer og spørsmål knyttet til personvern, mens gutter er mer opptatt av cybersikkerhet, maskinlæring og robotikk.

Chelsea Slater, medgründer og daglig leder av InnovateHer, påpeker at forskjellene kan reflektere tradisjonelle kjønnsstereotyper: – Selv om det er positivt å se stor interesse fra begge sider, er det en risiko for at disse forskjellene forsterker etablerte stereotyper,» sier hun. InnovateHer jobber aktivt for å utfordre disse oppfatningene og sikre at unge mennesker uansett kjønn kan se seg selv som en del av fremtidens KI-utvikling.

En bekymring blant mange jenter er at KI vil gjøre det vanskeligere for kvinner å få teknologijobber, spesielt på grunn av skjevheter i ansettelsesprosesser. Faktisk mener nesten 70 prosent av jentene at KI kan forverre kjønnsulikheter i teknologibransjen, mens bare 29 prosent tror at KI vil skape flere jobber i fremtiden. Til sammenligning er 53 prosent av guttene mer optimistiske og tror at KI vil gi flere arbeidsplasser.

Mangel på kvinnelige rollemodeller innen teknologi er en annen faktor som bidrar til at jenter unngår teknologirelaterte utdanninger og yrker. Dette fører til at kvinner i mindre grad deltar i utviklingen av KI, noe som igjen kan føre til at teknologien utvikles med innebygde skjevheter.

Et annet funn i undersøkelsen er at mange jenter er bekymret for at KI-teknologier, spesielt algoritmer som brukes i sosiale medier, kan ha negative effekter på mental helse. Omtrent 70 prosent av jentene knyttet slike algoritmer til dårlig selvbilde og nettmobbing. Blant guttene var det færre som så en direkte sammenheng mellom KI og psykiske helseproblemer.

Gutter har i større grad fokus på å bruke KI for å styrke cybersikkerhet og beskytte personvern, mens jentene ønsker strengere reguleringer for å unngå skjevheter og kjønnsdiskriminering.

 

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]