Norge har høyest sykefravær i Europa – øker mer enn i nabolandene

KI-generert. ChatGPT
Bilde: KI-generert. ChatGPT

Sykefraværet i Norge har økt betydelig de siste årene og ligger nå høyere enn i sammenlignbare europeiske land. Mens flere naboland har opplevd nedgang etter pandemien, fortsetter Norge å skille seg ut med stigende fraværstall.

Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte 5. mai 2025 en analyse som viser at sykefraværet i Norge har økt mer enn i nabolandene de siste årene. Etter en stabil periode fra 2011 til 2019, økte sykefraværet under koronapandemien og nådde en topp i 2022. Etter en liten nedgang i 2023, steg fraværet igjen i 2024. I 2024 var sykefraværet i Norge på 4,6 prosent, en økning fra 3,5 prosent i 2014. Til sammenligning lå sykefraværet i Sveits på 1,8 prosent og i Tyskland på 3,2 prosent i samme periode.

Sammenlignet med andre europeiske land har Norge hatt høyere sykefravær over mange år. Sykefraværstallene for Norge viser at avstanden har økt det siste året sammenlignet med våre naboland.

Det blir ofte hevdet at sykefraværet i Norge er blant verdens høyeste. Dette bygger som oftest på sykefraværstall som kommer fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU). Rent teknisk er sykefraværstall fra ulike europeiske lands AKU sammenlignbare ettersom dataene samles inn etter samme metodikk og med utgangspunkt i like definisjoner. Men ulikt regelverk rundt for eksempel stillingsvern påvirker nivået på sykefraværet i de ulike landene. Land med svakere stillingsvern enn Norge vil ha lavere sykefravær (alt annet likt) ettersom langtidssyke kan miste jobben og dermed ikke telles i sykefraværstallene. Å sammenligne nivået på sykefraværet mellom land kan av grunnene forklart ovenfor være problematisk. At man ikke telles som syk i sykefraværstatistikken må ikke bety at man har blitt frisk og/eller er tilbake på jobb. Definisjonsmessig kan man like gjerne fortsatt være syk, men ha mistet jobben.

Norge har for eksempel relativt høy sysselsetting blant eldre og blant kvinner, som begge er grupper med høyere sykefravær. Norge er imidlertid ikke alene om å ha høy sysselsetting både blant eldre og blant kvinner, siden dette gjelder også de øvrige nordiske landene og flere andre land i Nord-Europa.

Svenskene slår oss

Utviklingen i sykefraværet i Norge skiller seg fra land vi ofte sammenligner oss med. Sverige hadde en topp allerede i 2020 og deretter nedgang i 2021 og 2024. I både Danmark og Finland toppet sykefraværet seg i 2022, etterfulgt av nedgang i 2023/2024. Av de nordiske landene er det kun Danmark som kan sies å ha hatt en utvikling som ligner den vi har hatt i Norge, med høyest sykefravær både i 2022 og 2024, men på et lavere nivå enn i Norge. Nederland, som har mye til felles med de nordiske landene når det gjelder situasjonen på arbeidsmarkedet, har hatt en lignende utvikling som Finland. Tyskland derimot hadde lavt sykefravær under pandemien, men er i 2024 tilbake på omtrent samme nivå som i 2019.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]