Hva kom ut av Amerika-reisen?

AI-generert. ChatGPT
Bilde: AI-generert. ChatGPT

UKENS LEDER

Utenriks-ensamble Støre/Stoltenberg dro på sjarmoffensiv til Washington i håp om å få gunstigere villkår fra USAs nye sheriff; Donald Trump. Det ble en oppvisning i det Støre/Stoltenberg kan best, nemlig diplomati, utenrikspolitiske smil samt overskrifter og fotografier som er som skapt for en kommende valgkamp. Men hva kom egentlig ut av dette møtet?

Tre utenriksministere

Det er sannelig underlige tider vi lever i. Når var det sist Norge hadde tre utenriksministere de facto? Alle som har fulgt med på Støres liv og levnet som Arbeiderparti-leder de siste 11 årene, vet at denne mannen elsker utenrikspolitikk fremfor alt, og det med gode grunner. I sin karriere som både embedsmann og politiker, er det utenrikspolitikk han har befattet seg mest med. Jens Stoltenberg har befestet seg som en Trump-hvisker og en utenrikspolitisk karakter av nærmest myteologiske dimensjoner all den tid han ledet NATO gjennom alliansens mest turbulente år i sin historie. Barth-Eide har forsvunnet litt i kulissene, men han har vært travelt opptatt med å fordømme Israel, så det var kanskje like greit at han ble hjemme.

Trump liker Norge

Vel vel, dette utenrikspolitiske tospannet reiste smilende til Washington og møtet kunne vel knapt gå bedre. Støre/Stoltenberg skal takke høyere makter for at Trump av en eller annen grunn har en voldsom forkjærlighet for Norge. Denne intense romansen bunner nok i klassiske stereotypiske forestillinger om landet, og kanskje inntrykket han har av de svært så konservative norsk-amerikanerne i Midtvesten, fremfor realpolitiske sannheter. Men det er nok gunstig at Norge på papiret er et søkkrikt land, og Trump liker rikdom. Best at ingen forteller ham om skattenivået, størrelsen på offentlig sektor eller viser ham Sløseriombudsmannen sin Facebook-side. Uansett, var timingen upåklagelig for de to Arbeiderparti-herrene. Trump skrøt uhemmet av statsminister Støre som om han var selve personifiseringen av den påståtte suksess-historien Norge, samt ble svært glad for å se sin «gamle venn» Stoltenberg igjen.

Intet innhold?

Men hva kom egentlig ut av dette møtet? Egoene til Støre/Stoltenberg fikk seg nok en solid vitamininnsprøyting som nok vil vare til langt over valget, men vi som gjerne ser djevelen i detaljene er såklart nyskjerrig på hva slags konkret politikk som ble skapt ut av seansen. Dinbedrift skrev i forrige uke en sak som omhandlet norske myndigheters standhaftighet i å ikke starte forhandlinger om en frihandelsavtale som blant annet SMB Norge har etterlyst i lang tid. De nekter sågar plent å begrunne hvorfor det ikke kommer på tale. Så man kan trygt gjette seg til at det ikke ble tatt noe initiativ til slike samtaler. President Trump kunne også berette til de tilstedeværende journalister at Norge ikke slapp den generelle toll-tariffen på 10 prosent, fordi Norge angivelig hadde råd til å betale den. Så Støre/Stoltenberg fikk ikke innkassert den seieren. Så det ble litt utfordrende å se hva tospannet egentlig oppnådde, annet enn Trumps generelle gunst noe som muligens ikke er verdt så veldig mye i det lange løp.

Valgkamp-mat fra en annen verden

Men bildene av Trump-hviskeren Stoltenberg samt en strålende stolt Støre, er meget godt egnet i en kommende valgkamp – som jeg har vært inne på tidligere – nesten utelukkende vil handle om utenriks og beredskap. Så nå vil alt være greit. Vi trenger økte skatter fordi vi må finansiere Forsvar og beredeskap – check! Vi må fortsette å statssubsidiere ulønnsomme næringer i det grønne skiftes navn – check! Vi må for herrens skyld gjøre alt vi kan i vår makt for å tekkes EU i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen – check! All politikk som har vært mektig upopulær i regjeringen Støres tid, vil plutselig bli svært så relevant i valgkampen, siden Støre/Stoltenberg har fått et gullkort de kan bruke i alle sammenhenger; nemlig Trump, utenrikspolitisk kaos, og økt fokus på forsvar og beredskap. Jeg syns oppriktig synd på opposisjonen.

Og jeg synes oppriktig synd på norsk næringsliv. For jeg tror ikke næringslivet vil sette pris på at retorikken rundt at all næringsfiendtlig politikk som blir videreført vil begrunnes med beredskap og utenrikspolitisk kaos. Men flyselskapene som tilbyr enveisbilletter til Sveits, vil nok få gyldne tider i årene fremover.

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]