Modernisert frihandelsavtale med Ukraina: Norske bedrifter får bedre tilgang til et viktig marked

AI-generert. xAI/Grok
Bilde: AI-generert. xAI/Grok

Norge har sammen med de øvrige EFTA-landene nylig signert en ny og modernisert frihandelsavtale med Ukraina. Avtalen, som ble signert 8. april i Sveits, erstatter den tidligere avtalen fra 2012. Den nye avtalen gir norsk næringsliv, særlig små og mellomstore bedrifter, styrket tilgang til det ukrainske markedet. Den kommer på et kritisk tidspunkt for Ukraina og åpner samtidig nye dører for norske aktører som ønsker å bidra i gjenoppbyggingen etter krigen.

Oppdatert for en ny tid

Avtalen bygger på den tidligere EFTA-Ukraina-avtalen, men er utvidet og tilpasset dagens handelsbehov. Den inkluderer nå kapitler om bærekraftig utvikling, e-handel, små og mellomstore bedrifter og arbeidstakerrettigheter, temaer som ikke var inkludert i avtalen fra 2012. Den tar også høyde for moderne verdikjeder og digitale forretningsmodeller, noe som gjør det lettere for norske eksportører og investorer å operere i Ukraina.

– Norsk næringsliv er ivrige etter å bidra til gjenoppbyggingen av Ukraina både nå, men også når Russlands ulovlige krig er over. Den nye avtalen er et tydelig signal til næringslivet om å satse i Ukraina, og vi skal jobbe videre for å styrke de økonomiske båndene mellom våre to land, sier næringsminister Cecilie Myrseth i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Muligheter i krise og gjenoppbygging

Avtalen kommer på et tidspunkt hvor Ukraina fortsatt står midt i en ødeleggende krig. Samtidig har landet et sterkt ønske om økonomisk integrasjon med vestlige markeder. Ved å styrke handelsforbindelsene nå, kan norske bedrifter bidra til å opprettholde økonomisk aktivitet og legge grunnlaget for gjenoppbygging etter krigen.

Flere forbedringer for SMB-segmentet

Den oppdaterte avtalen inkluderer flere nye kapitler, blant annet et eget om små og mellomstore bedrifter. For norske SMB-er med ambisjoner om eksport eller samarbeid med ukrainske partnere, gir avtalen flere fordeler:

· Forenklede prosedyrer og lavere tollsatser

· Større transparens og rettssikkerhet

· Bedre rammeverk for digital handel

· Tilrettelegging for bærekraftige prosjekter

EFTA og Ukraina har i tillegg forpliktet seg til å støtte små og mellomstore bedrifter i å dra nytte av avtalen, en viktig faktor for norsk næringsliv, hvor SMB utgjør ryggraden.

Et strategisk grep, og et solidarisk signal

Ved å oppdatere handelsavtalen vil det blant mange oppfattes som at det sendes et tydelig budskap fra Norge og EFTA-landene om langsiktig støtte til Ukraina. Samtidig gir det norske bedrifter en forsterket mulighet til å bygge partnerskap med et land som vil ha stort behov for teknologi, kompetanse og kapital i tiden som kommer.

Neste steg for norsk næringsliv

For norske bedrifter som vurderer nye eksportmarkeder eller langsiktige investeringer, er Ukraina nå et marked med bedre rammevilkår og stor framtidig betydning. Den oppdaterte frihandelsavtalen har til hensikt å styrke handelsrelasjonene og gi bedre markedsadgang for bedrifter på begge sider. Les også: Nye muligheter for norsk næringsliv å bidra i gjenoppbyggingen av Ukraina

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]