Næringspolitisk samtale om Trump og tulletoll (x2-Y)

Henrik Gimle Holm og Klaus Jakobsen har igjen hatt et næringspolitisk samtale i podcast. Donald Trump og tolltariffer er sentralt i samtalen.
Foto: Klaus Jakobsen
Bilde: Henrik Gimle Holm og Klaus Jakobsen har igjen hatt et næringspolitisk samtale i podcast. Donald Trump og tolltariffer er sentralt i samtalen. Foto: Klaus Jakobsen

Henrik Gimle Holm og Klaus Jakobsen har igjen hatt en næringspolitisk samtale i podcast-format, sentrert mye rundt Donald Trumps nye handelskrig.

Verden forandret på få uker

Det er bare noen få uker siden redaktør Henrik Gimle Holm og reporter Klaus Jakobsen snakket sammen i en Næringspolitisk samtale i podcast-format. Men så mye som har endret seg med Donald Trumps handelskrig siden forrige prat, kan det virke som flere år er gått siden sist! Man kan bli utmattet av alt som skjer, og det eneste positive med det er vel at man blir tvunget til mindre skjermtid nå og da, for å verne seg selv!

Kaos og tulletoll (x2-Y)

Ikke bare endrer verden seg på få uker skulle det vise seg, men hele tollsituasjonen har faktisk endret seg igjen, bare et par dager etter podcast-innspilling av vår næringspolitiske samtale. Faktisk har til og med hele verden forandret seg etter at denne artikkelen egentlig var ferdig skrevet. I følge Donald Trump har så mange land kysset rumpen hans (Trumps egne ord), at han har innrømmet hele 90 dagers stans i tollkrigen, for rundt 75 nasjoner. I skrivende stund er det litt usikkert om Norge slipper ekstratariffer i 90 dager. Mexico og Canada slipper ikke unna, det samme gjelder Kina, som etter podcast- og artikkel-skriving har fått sin tariff økt fra 10% til 125%.

OPPDATERT: Norge ER på tollisten

Det er nå bekreftet at Norge faktisk er på listen over de 75 land som får tollpause i 90 dager. Det vil si en grunntoll på 10% gjelder i de 90 dagene.

Klaus Jakobsen må bare le av tulletollene til president Trump.
Foto: John-Kåre Krokene

Ønsker dannelse i politikken

Både Henrik og Klaus er innom mangel på dannelse i politikken og medienes verden. Selv når man er ekstremt uenige i standpunkt, bør man oppfordre til respektfull dialog seg i mellom. Slik er det dessverre ikke for tiden, da politikken bare blir mer og mer polarisert, og man ender til slutt opp med å måtte betvile hva som er fakta og hva som er usant. Med utvikling av KI og «deep fakes», vil det nok bli ennå vanskeligere i årene som kommer å skille sant fra usant. Derfor er det viktig å jobbe for en mer balansert diskurs i politikken. Også innen næringspolitikken har det vært en veldig polarisert debatt de siste årene, spesielt med utgangspunkt i debatten om formuesskatten.

En tredje periode?

President Donald Trump har i ulike intervjuer bekreftet at han vurderer en tredje presidentperiode, hvilket det selvsagt ikke er grunnlag for. Henrik Gimle Holm mener Trump ikke kommer til å gå for en tredje periode, og om han skulle det, vil institusjonene i USA sette en stopper for et slikt forsøk.

Handelskrig har bare tapere

Selv om vi har krigen tett på oss, gjennom stridighetene i Ukraina, er det nok ikke veldig sannsynlig at krigen kommer til Norge. Det som derimot kommer også til Norge, er Donald Trumps handelskrig. Nå skal det sies at Norge har kommet heldig ut, prosentvis, i tulletollene fra Donald Trump. For Norge blir tariffene på 16%, nokså lang avstand opp til Kinas 104% (nå oppjustert til 125%). Problemet med tariffene er at de bare er tull. Tariffene virker ikke å ha noen reelle grunnlag bak seg. Kanskje er intensjonen til Donald Trump å få en handelsbalanse mellom alle landene som handler med USA? Det virker å være tilfelle. Utfordringen er bare at fattige land aldri vil kunne balansere ut handelen med et så rikt land som USA. Det er bare absurd å tolke handel på denne måten, og vil kun sette ekstra økonomisk press på allerede fattige land. Handelskrig har bare tapere. De økonomiske tapene vil uten tvil mest komme i USA, hvor prisene vil øke dramatisk for sluttbrukerne.

Les også: Næringspolitisk samtale med Henrik & Klaus

Hvor er økonomene?

Donald Trump har med seg erfarne og dyktige økonomer i statsapparatet. Hvor er de når sjefen slår til med tulletoller? Det er vanskelig å tro at disse ville støttet handelskrig, da majoriteten av alle økonomer tydelig mener at det er kun tapere ved handelskriger. Hvorfor står ikke disse fagpersonene opp mot Donald Trump? Elon Musk har for eksempel (ikke økonom) nå tydelig vært ute og sagt i fra om at USA bør gå motsatt vei, nemlig å innføre frihandelsavtaler mellom USA og Europa.

Henrik Gimle Holm mener mener mulighetene også kan dukke opp i kaoset Donald Trump skaper.
Foto: Klaus Jakobsen

50-talls fabrikkene vil ikke gjenoppstå

Det president Donald Trump virker å ønske tilbake, er 50-talls fabrikkene. Fabrikkene hvor mange var ansatt i manuelt arbeide. Slik fungerer jo ikke verden lenger. Selv om Donald Trump skulle ende opp med å få hjem igjen noen fabrikker, ville jo disse bli fullt ut automatisert som alle andre moderne fabrikker i dag. Noen ekstra mennesker vil selvsagt kunne bli ansatt, men det vil absolutt ikke bli slik som fabrikkene var på 50-tallet. Fulle med arbeidende mennesker.

Globalt produksjonsmønster er kommet for å bli

Selv om f.eks et land som Japan, som har antydet stor satsning i USA nå, skulle satse på fabrikker i USA, vil selv disse måtte forholde seg til dagens moderne handelslogistikk. Denne logistikken kommer ikke Donald Trump til å få endret. I en iPhone finnes det for eksempel flere titalls elementer, alle levert fra ulike land. Slik er verdenshandelen blitt, og slik vil det fortsette, selv om Donald Trump tror alt vil komme ut fra USA i årene som kommer. Han må gjerne forsøke å gjøre noe med dette, men da vil en iPhone koste 3500 USD i stedet for 1500 USD, det er nok ikke den enkelte amerikaner villig til å betale.

Muligheter vil dukke opp

Henrik Gimle Holm er opptatt av å se mulighetene i denne urolige tiden. Det er viktig å ikke gi opp i desperasjon over alt kaoset som skjer rundt oss i geopolitikken. Det vil alltid være lurt for noen å satse på sine næringsidéer i disse tidene.  Hva dette skulle være akkurat nå er kanskje ikke så lett å si, men det er viktig å holde seg optimistisk for fremtidsmulighetene, sier Henrik Gimle Holm.

Les også: Det er lov å tenke -selv om sjefen ikke gjør det!

Børser opp og ned -hva skjer med investeringene?

Det har vært en enorm uro i børsmarkedene, over hele verden, etter at Donald Trump lanserte sine plansjer over de ulike tariffene han skulle sette på de ulike lands handelsvarer. Først raste børsene, så hentet de seg inn litt igjen, og så er det ned igjen, og slik vil nok uroen fortsette en stund til. Donald Trump selv hevder han ikke ønsker å ramme børsene, men slik har det uansett blitt. Kanskje noe han burde ha tenkt mer gjennom før han satt i gang handelskrigen. Ved stor uro ved børsene pleier ofte investorene å lagre pengene i madrassen, og dette kan selvsagt skape trøbbel for næringslivet, og i særdeleshet for gründerselskapene. Dersom nye muligheter skal dukke opp i næringslivet, er det viktig at investorene ikke forsvinner grunnet uroen i markedene. Hvordan kan man motvirke dette? Kan myndighetene lette noe for bedriftene? Det gjenstår å se veien videre.

Konkurstrender i næringslivet skaper NAV-trøbbel

Det er et ras av bedriftskonkurser i Norge over de siste årene. Det settes nærmest nye rekorder hele tiden nå. Ikke bare er dette svært skadelig for utviklingen av næringslivet i Norge, men dette skaper også store problemer videre inn i byråkratiet. NRK kunne nylig rapportere at NAV, som bestyrer lønnsgarantier og feriepenger som ansatte har rett på ved bedriftskonkurser, nå sliter med behandlingstidene. Nå er ventetiden på disse pengene helt på det verste kommet opp i 18 måneder! Mot ti dager i Sverige.

Alt henger sammen med alt

Som tidligere statsminister i Arbeiderpartiet Gro Harlem Brundtland sa en gang, alt henger sammen med alt. Når man fører både en næringsfiendtlig kommunikasjon, og politikk, fra regjeringen, vil det til slutt gå ut over både bedriftseierne, men også de ansatte. Ansatte som mister sine jobber, fordi det ikke går å drive næringsvirksomhet under dagens regjering lenger. Det er trist at man ikke forstår at for storsamfunnets beste, vil et vennskapsbilde mellom politikere og næringsliv være den beste veien videre. Det finnes ikke bedre velferd enn å ha en jobb å gå til!

Henrik Gimle Holm og Klaus Jakobsen er veldig positive til en ny frihandelsavtale mellom Ukraina og Norge.
Foto: Klaus Jakobsen

Ny frihandelsavtale mellom Norge og Ukraina

Samme dag som podcasten innspilles mellom Henrik og Klaus, annonserte Nærings- og fiskeridepartementet at næringsminister Cecilie Myrseth (AP) har vært i Kyiv og signert en ny og modernisert frihandelsavtale mellom Ukraina og Norge. Dette er selvsagt positivt for mulighetene som vil oppstå mellom våre land i årene som kommer. Det er god næringsvirksomhet i Ukraina selv i dag når landet er i krig. Så her finnes gode muligheter for en aktiv internasjonal aktør i næringslivet. Ennå bedre vil mulighetene selvsagt bli den dagen krigen er over, da det er utrolig mye som skal bygges opp igjen i et krigsherjet Ukraina.

Norgespris blir trøblete for næringslivet

Regelrådet (underlagt Nærings- og fiskeridepartementet) er skarp i sin kritikk av hvordan Norgespris er utredet fra regjeringen. Regelrådet er tydelig på at utredningen er for svak og alt for lite fokus har vært på konsekvensen for næringslivet ved gjennomføringen av Norgespris. Forslaget ble sendt på høring 10. mars, høringsfristen er satt til 21. april. Innføringen forventes å være fra 1. oktober. Ordningen er skadelig for næringslivet og kan bremse teknologiutvikling hevder Regelrådet, med en hel del punkter i tillegg, som de mener kan være skadelig for næringslivet. Spesielt mener de at små og mellomstore bedrifter vil kunne bli rammet ekstra. Det gjenstår å se hvordan Norgespris ender på til slutt, nye detaljer ser ut til å dukke opp jevnlig i debatten.

Les også: Frist meg ikke inn i ledelse!

Arbeiderpartiet vokser videre

Til slutt i samtalen er Henrik og Klaus innom VGs ferske meningsmåling, hvor Arbeiderpartiet igjen vokser. De ligger nå på 30,1%, nesten en dobling siden januar! Dagens regjering har ikke hatt et godt forhold til næringslivet, som er i stor opposisjon til dagens regjering, spesielt på skattepolitikken, og i særdeleshet formuesskatten. Både Henrik og Klaus frykter dødt løp i stortingsvalget i september. Det kan fort bli avgjort med én representant fra eller til for et flertall på enten borgerlig eller rødgrønn side. Dette vil ikke være en gunstig situasjon for verken politikken, eller næringslivet. Vil dagens regjering få fortsette, vil man nok ikke kunne forvente spesielt mye næringspolitiske forbedringer for det norske næringsliv.

Lytt til Næringspolitisk samtale med Henrik & Klaus, episode 106 av DinBedrift Podcast her:

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]