Det politiske sjokk-comebacket til tidligere generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, vil kunne forandre valgkampen totalt!
Wildcard ble levert
Som nylig spekulert i en artikkel her i DinBedrift.no, var Jens Stoltenberg et wildcard i den ny-sammensatte regjeringen etter at Senterpartiet gikk ut i forrige uke. Egentlig hadde vel få politiske kommentatorer tro på dette kort-byttet, således også redaksjonen i DinBedrift.no, men et politisk sjokk i ny og ne kan være godt for den politiske sfæren. Jens Stoltenberg kommer nok ikke tilbake av egeninteresse. Han ønsker nok genuint å bidra til Arbeiderpartiets gjenoppbygging frem mot valget. At hans gode venn Jonas Gahr Støre vinner gunst samtidig, er nok bare et ekstra gode.
Valgkampen endres totalt
Hvordan Jonas Gahr Støre klarte å overtale sin gode venn Jens Stoltenberg til å stille opp som finansminister, vites ikke. Det er ingen tvil om at Stoltenberg har en så sterk stjerne, både internt i Arbeiderpartiet, men også ellers i samfunnet, at dette kun kan slå ut positivt for Regjeringen-Støre. Det er nok tvilsomt om Jens Stoltenberg har forpliktet seg til et langvarig engasjement. Det mest naturlige er nok han bidrar frem til stortingsvalget i september. Med hans store stjerne også i norske medier, vil han nok skape stor og positiv oppmerksomhet for Arbeiderpartiet gjennom hele valgkampen. Denne endres nå totalt med Jens Stoltenbergs utnevnelsen som finansminister.
Les også: Hvem blir Slottsplassens nye kvinner og menn?
Høyre frykter Fremskrittspartiet
I Høyres hus er man allerede på tå hev, og frykter i realiteten den sterke veksten Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet har hatt de siste månedene. Høyre har mistet mange velgere til Fremskrittspartiet. Nå som Jens Stoltenberg er tilbake i manesjen vil nok Høyre også miste ennå flere velgere, til Arbeiderpartiet. Stoltenberg tilbake i politikken, om enn muligens for en kort tid, er krise for Høyre. De kan ikke tape flere prosenter og fortsatt stå med troverdigheten om at Erna Solberg er borgerlig sides naturlige statsministerkandidat. Høyre er nok nå i panikk, om de klarer å skjule dette eller ikke vil månedene frem mot valget gi mer svar på.
Støre frykter ikke Stoltenberg
Spekulasjonene har vært mange rundt Arbeiderpartiet over de siste årene, spesielt med utgivelsen av boken «Makta», som beskrev enorm maktkamp internt i partiet, også med ufine metoder aktørene i mellom. Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg har kjent hverandre lenge, er nære venner, og Støre har selv hatt ministerroller under Jens Stoltenbergs ledelse. Støre frykter nok definitivt ikke at Jens Stoltenberg skal stjele noe av glansen, tvert i mot ser han nok frem til den potensielle økningen partiet kan få ut av Jens Stoltenbergs politiske comeback. Under pressekonferansen fra Statsministerboligen tirsdag, fikk Støre ekstremt mange spørsmål om utnevnelsen av Jens Stoltenberg som ny finansminister, men dette stod han fint i.
Få kjente ministere ellers
Muligens med unntak av den nye forsvarsministeren Tore O. Sandvik, Jens Stoltenberg, og partisekretær Kjersti Stenseng, var det få kjente navn å se på Slottsplassen som nye ministere i Arbeiderpartiets regjering. Dette er nok et bevisst grep fra statsminister Jonas Gahr Støre. Det er kort tid igjen til valget, og tiden bør fokuseres på vekst på meningsmålingene, samtidig som regjeringen skal styres stødig frem mot valget. Samtidig sies det internt i Arbeiderpartiet at Støre har vært flink på å løfte frem nye talenter, så det kan jo hende at fremtidens store Arbeiderparti-politikere stolt ble presentert på Slottsplassen tirsdag, det gjenstår å se over de neste årene.
Statssekretærer skal også utnevnes
Tidvis blir en og annen utnevnelse blant statssekretærene også av tyngre politisk karakter. Nylig avgått AUF-leder Astrid Hoem ble i går utnevnt som ny statssekretær i Klima- og Miljødepartementet. Ellers har vi ikke merket oss andre tyngre utnevnelser. Kan hende Jonas Gahr Støre nå er fornøyd med det teamet han har satt sammen, og som nok vil kunne bykse oppover på meningsmålingene frem mot valget. Støre har varslet at det vil komme flere utnevnte statssekretærer ut over uken.
Det ble ikke ny næringsminister
Næringsminister Cecilie Myrseth har som nevnt tidligere her i DinBedrift.no ikke vært spesielt populær blant næringslivet. Hennes forgjenger Jan Christian Vestre reiste land og strand rundt på bedriftsbesøk, og om han ikke fikk mye gjennomført politisk, var han i det minste godt mottatt blant hverdagsnæringslivet. Minister Myrseth har derimot ikke gjort mye for å avdempe den voksende polariserte debatten mellom næringslivet og regjeringen. Spesielt har formuesskatt på arbeidende kapital vært en utfordring for næringslivet. Ved disse regjeringsomrokeringene hender det at det byttes plasser, men næringsminister Cecilie Myrseth ble sittende ved sin post.
Ingen Tajik eller Giske
Det ble som forventet ingen Hadia Tajik eller Trond Giske i regjering. Konkurransen mellom kamphanene ville nok Støre tålt, men kranglingen internt er nok noe han fint ønsker å stå over i månedene fremover. Spesielt med tanke på veksten Arbeiderpartiet har behov for frem mot valget, dersom Arbeiderpartiet skal overleve som regjeringsalternativ. Kuppforsøk og maktkamp har Jonas Gahr Støre forhåpentligvis lagt bak seg nå.
Stortingsvalget blir jevnt
Med Senterpartiet og Arbeiderpartiet nå fri fra hverandre, med kun noen måneder igjen til valget, vil dette slå positivt ut for begge partier, er vår påstand. Dagen etter Senterpartiets utgang fra regjeringen spratt de opp på den første meningsmålingen. Med Jens Stoltenberg tilbake i regjeringen, er det ingen tvil om at også Arbeiderpartiet vil se vekst i månedene frem mot valget. Det har i lang tid vært antatt at borgerlig side vil kunne feie ut Arbeiderpartiet av regjeringskontorene. Dette blir nok nå en adskillig jevnere kamp enn alle har antatt frem til nå. Alt er nå i spill, og veien videre blir spennende å følge for landets politiske nerder og kommentatorer.
Flere politiske sjokk?
De siste årene har norsk politikk vært skandalepreget, og den ene avgåtte ministeren etter den andre, er noe vi har måttet forholde oss til i den politiske hverdagen. Det er ennå mange måneder igjen til valget. Hvilke sjokk vi vil oppleve før den tid, er ikke godt å vite, men det blir nærmest alltid noe som endrer dynamikken mot slutten av valgkampen. Så også vil nok skje i år, og vi får bare håpe de politiske budskapene vil avgjøre valgresultatene mest mulig, og ikke potensielle skandaler.
Har du innspill til denne saken, eller andre saker, kontakt [email protected]