Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) må finne nye ministere å presentere på Slottsplassen tirsdag.
8 ministere som i dag?
Det at to partier går sammen om å danne regjering, gir gjerne rom for å utvide antall ministerposter, for å kunne få god balanse mellom de ulike regjerende partiene. Nå som Arbeiderpartiet regjerer alene, vil de muligens benytte muligheten til å kutte ut et departement eller to? Som en øvelse i å bespare den stadig voksende staten? Eller, i det minste kunne bruke det som et argument i den kommende valgkampen.
Hvem er alternativene?
Det er rimelig håpløst å spekulere i hvem Jonas Gahr Støre ønsker å ha med inn i regjering nå. Med kuppforsøk og all maktkampen rundt partiet som har foregått de siste årene, er det sikkert noen han helst ville kastet ut i samme slengen, men han er nok for diplomatisk anlagt til å skape mer bryderi nå enn nødvendig. Selv om det har vært tynnet ut i rekkene, etter den ene politiske skandalen etter den andre i denne stortingsperioden, vil et parti som Arbeiderpartiet alltid ha gode kandidater på lur. Det er en enorm jobb å velge ut kandidater i et så stort parti. For tiden er det heller ikke så mange på utsiden som er veldig tydelige kandidater? Kandidater som er for gode til å stå utenfor regjeringen, eller som kan være stemmesankere til høstens valg? Bortsett fra ett navn da…
Jens Stoltenberg
Hvor sannsynlig er det at Jens Stoltenberg vil si ja til en litt forlenget før-sommer-jobb? Det er snakk om veldig kort tid igjen til valget, og stortingssesjonen er vel ferdig allerede i mai, så det er ekstremt lite tid igjen til å skape reelle politiske endringer i Norge før neste valg. Stoltenberg og Støre er riktignok veldig nære kompiser, kanskje det vil kunne spille en rolle i om Jens vil hjelpe sin kompis Jonas? Om norsk politikk bør styres ut fra slike forhold, er selvsagt en helt annen debatt å ta. Det er nok ekstremt tvilsomt at Stoltenberg gjør et kortvarig comeback i politikken. Han vil nok uansett definitivt ikke være med på laget for perioden 2025-2029, og det er vel det som taler mest i mot at han stiller opp for denne korte perioden. Andre store overraskelser har skjedd før, så ingenting bør avskrives.
![](https://dinbedrift.no/wp-content/uploads/2024/06/IMG_4496d-300x225.jpg)
Jobber på høygir gjennom helgen
Statsministeren har nok jobbet på høygir gjennom helgen, ettersom 8 nye ministere, eller færre, om han kutter ned, skal presenteres allerede tirsdag på Slottsplassen. Når sant skal sies virker det å være få åpenbare kandidater til en ny ministerjobb, om man da ikke skal gå inn mot de mer åpenbare egosentrerte kandidatene, som Giske eller Tajik. Ønsker Støre seg en slik mediekonkurranse i månedene før valget? Tvilsomt. Uansett jobbes det nok på høygir, og en og annen overraskelse skal vi nok ikke se bort fra. Det finnes nok en del dyktige kandidater som lett ville kunne få permisjon et halvt år fra sin faste arbeidsposisjon.
Politisk ro, eller sirkus?
Hva Jonas Gahr Støre vil foretrekke frem mot valget er litt usikkert. Han kan gå to veier nå. En rolig og administrativ vei, med litt «kjedelige» kandidater som nye ministere. Eller han kan velge sirkusartister som Hadia Tajik eller Trond Giske. Det vil da selvsagt medfølge et enormt mediekjør, og det virker på en måte som Jonas Gahr Støre har hatt nok å stri med over de siste årene, til at han ønsker mer av det nå. En viss ro er vel å foretrekke, for å bygge opp laget igjen, ikke minst vinne tilbake noe støtte fra velgerne. Samtidig må han ta noen grep, for nettopp å vinne tilbake tillit igjen hos velgerne. Det kommer ikke av seg selv, så litt må de våge å prøve ut.
Mange hensyn å ta
En skulle tro en statsminister ville kunne velge fritt av medlemmer til sin regjering, på en måte velge de beste fremfor noe andre hensyn. Slik er det selvsagt til en viss grad, men for et parti som Arbeiderpartiet er det utrolig mange ulike forhold å ta hensyn til. Påvirkning fra fagforeningene, AUF, og ikke minst fylkeslagene. I følge VG er det i Møre og Romsdal man forventer mest å få uttelling på de nyutnevnte ministrene. Der mener man over lang tid å ha vært underrepresentert i regjering. Nylig avgått AUF-leder Astrid Hoem er en av de som nevnes i denne sammenheng. Nå som Senterpartiet går ut av regjering er de andre fylkene som mangler representasjon i regjeringen per nå Nordland, Innlandet, Agder, Buskerud og Vestfold. Alle fylkene vil selvsagt ikke bli tilfredsstilt med nyutnevnt minister.
Får vi ny næringsminister?
Næringsminister Cecilie Myrseth virker ikke å ha en høy stjerne i næringslivet. Hun har bidratt med lite selv for å bedre inntrykket må sies. Når nye ministere skal inn nå, kan det hende Jonas Gahr Støre rokerer om på noen av de allerede sittende ministerne. Et lurt grep han kan ta, om han genuint ønsker å få mer støtte fra hverdagsnæringslivet, er det å bytte ut Næringsminister Myrseth. Hun har ikke kommet godt ut av den tidvis polariserte debatten vi har sett mellom regjeringen og ulike næringslivsaktører. Tidligere Næringsminister Jan Christian Vestre var i motsetning populær i enkelte næringsmiljø. Det er for kort tid for Myrseth til å snu oppfatningen av seg selv.
Mye fokus på strøm
Dagen etter at Jonas Gahr Støre i realiteten satt i enestyre av riket, lanserte de «Norgespris», en fastpris på strøm, ut til private brukere. Mye har vært debattert rundt dette tiltaket, men mange vil nok slå til på muligheten, spesielt de som bor i prisområde NO2, som har vært gjennomgående dyrere enn resten av landet over lang tid. Nå er tiden inne for å markere bistand også til næringslivet. Kravet bør være, uavhengig av hvem som sitter i regjering, bedre strømpris-ordninger til næringslivet, som har slitt seg gjennom ekstremt dyre tider i flere år nå. Dette bør regjeringen vise bedre forståelse for.
![NATO Secretary General, Jens Stoltenberg (centre) with Admiral Rob Bauer, the Chair of the NATO Military Committee (right) and Lieutenant General Janusz Adamczak, Director General of the NATO International Military Staff (left). Foto: NATO/IMS](https://dinbedrift.no/wp-content/uploads/2025/02/Jens-Stoltenberg-300x170.jpg)
Lang vei å gå
Splittelsen mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet gir mange nye potensielle utfall mot valget i september. Arbeiderpartiet har selvsagt lang vei å gå, for å vinne tilbake noe av støtten de har mistet i velgermassen, men nettopp at de nå kan regjere alene i flere måneder, vil kunne gi de god tid til å planlegge en god valgkamp. Som igjen vil kunne medføre at årets valg vil bli adskillig jevnere enn det politiske forståsegpåere har meldt om til nå.
Kommer overraskelsene?
Det kommer helt sikkert en og annen overraskelse blant utnevnelsene av nye ministre. Jonas Gahr Støre har nesten ikke noe valg, han må ta noen ekstreme tiltak for å øke Arbeiderpartiets utslag på meningsmålingene igjen. Vi får bare sitte spent og vente på hvilket wildcard vi opplever på Slottsplassen om kun få timer fra nå.
Har du innspill til denne saken, eller andre saker, kontakt [email protected]