Vi har den siste tiden sett flere oppslag om tillitsbrudd mellom LO og NHO i sykelønnsdebatten og da særlig i forbindelse med forhandlinger knyttet til en eventuell ny IA-avtale.
Høyre freder sykelønn
Erna Solberg, Høyre, og flere andre partier er ute og nærmest freder all sykelønnsdebatt for kommende Stortingsperiode, med henvisning til bl.a tariffestet full lønn under sykdom i offentlig sektor.
Virke har konkrete kuttforslag – Uten å kutte i sykelønnen
Virke har så langt holdt en betydelig lavere profil i den offentlige sykelønnsdebatten, så vi har nå stilt Stian Sigurdsen, leder for samfunnspåvirkning i Virke, følgende spørsmål:
Hvor står Virke i forhold til revidering og signering av en ny IA-avtale?
Forhandlingene om en ny IA-avtale strandet på uenighet om fredning av sykepengeordningen. Vi har imidlertid ikke råd til å la det bremse innsatsen for å snu utviklingen og redusere sykefraværet i Norge. Vi har sett på en rekke tiltak som kan redusere fraværet med så mye som en en tredjedel – uten å røre sykepengene. Sykefraværet kan kuttes med en tredjedel – uten at sykepengene røres!
Bør vi for kommende 4-års periode avtalefeste at vi ikke skal gjøre endringer i sykelønnsordningen, eller mener Virke at man i tiden fremover er nødt til å diskutere ytelsene opp mot dagens høye fravær?
Vi må nå få fram til et godt faktagrunnlag om sykefravær og sykelønn. På bakgrunn av det må vi videre ta en diskusjon om det er behov for endringer i sykepengeordningen.
SMB Norge – Det må utredes andre alternativer
SMB Norge er ikke en aktiv del av IA-avtalen og dens reforhandling, men representerer hverdagsnæringslivet i Norge og har tidligere, ved flere anledninger, vært en tydelig stemme for å vurdere andre virkemidler i kampen mot det høye sykefraværet i Norge.
Hvor står SMB Norge i forhold til revidering og signering av en ny IA-avtale? Hva er grunnen til at SMB Norge ikke er blant alle de organisasjonene som er med på IA-avtalen.
SMB Norge mener at IA-avtalen har vist seg å ikke være et nyttig virkemiddel i kampen mot det høye sykefraværet. Sykefraværet har ikke vært høyere på 15 år, og i hele denne tiden har det vært en IA-avtale som hadde som målsetning å redusere sykefraværet. Tallene taler for seg selv, slik SMB Norge ser det, sier administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman.
SMB Norge ble ikke invitert inn i forhandlingene om IA-avtalen da vi ikke driver med tariff-forhandlinger. Det var nok uansett uklokt å ikke invitere SMB Norge inn i disse forhandlingene, da vi er den eneste interesseorganisasjonen som representerer kun de små og mellomstore bedriftene. Vi kunne tilført noe andre perspektiver i disse forhandlingene, men får bare konstatere at skiftende regjeringer ikke har invitert oss inn, sier Rytman.
Bør vi for kommende 4-års periode avtalefeste at vi ikke skal gjøre endringer i sykelønnsordningen, eller mener SMB Norge at man i tiden fremover er nødt til å diskutere ytelsene opp mot dagens høye fravær?
SMB Norge mener at vi må få utredet alternativer til dagens sykelønnsordning, for å se om det kan være virkemidler vi kan innføre for å redusere sykefraværet og den økonomiske belastningen for bedriftene. Sykefravær koster næringslivet mye penger, og høyt sykefravær medfører at mange bedrifter taper i konkurransen mot blant annet bedrifter i våre naboland som ikke har tilsvarende høyt sykefravær, sier Rytman.
Det vil være helt uansvarlig å skulle frede dagens ordning, og ikke være villig til å få utredet hva som skal til for å få ned sykefraværet, så SMB Norge er fornøyd med at IA-avtalen ikke videreføres. Da vil man i tiden fremover stå friere til å se på alternativer og en mer fornuftig politikk på dette området, avslutter Rytman.
Partene har nå startet opp igjen forhandlingene om en ny IA-avtale. Det kan være vanskelig å se for seg en merkbar nedgang i sykefraværet hvis ikke det blir avtalt konkrete endringer eller at nye virkemidler kommer på plass – men det gjenstår å se.