Effektivt om skatt i politisk møte

Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen moderer debatt om næringslivsskatt
Bilde: Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen moderer debatt om næringslivsskatt

På onsdag 11. september hadde flere næringslivsorganisasjoner et politisk arrangement i Oslo om skattepolitikk. Formålet med møtet som ble holdt på Rebel Arena var å opplyse om hvordan eierbeskatning påvirker norsk næringsliv, og hva de ulike politiske partiene i deres nye partiprogram ønsker å gjøre med dette. SMB Norge var arrangør sammen med NHO og Norges Rederiforbund.

 

Økende beskatning av norsk næringsliv

Innledningsvis i møtet ble det holdt en presentasjon fra Erik W. Jakobsen i Menon Economics. I rapporten fra Menon var det flere interessante observasjoner som gjelder norsk eierbeskatning. Blant annet ble det presentert at Norge har den høyeste eierbeskatningen av alle OECD-land (selskapsskatt + utbytteskatt + formueskatt på eierskap). Formueskatten i Norge på eierskap av norske bedrifter ble doblet i perioden 2021-2023.

Eiere av bedrifter med høye kapitalkrav som går med underskudd ble og funnet til å ta ut mye utbytte, mest sannsynlig for å finansiere formueskatt. Menon Economics legger til grunn at eierbeskatningen vi har i Norge har ført til stor utflytting av formuende.

Hele rapporten kan leses her

 

Fortsatt omstridt rundt formueskatt

Representanter fra de store politiske partiene var til stede, og de ble innledningsvis spurt om det ønsket å senke eller heve dagens skattenivå. De borgerlige partiene svarte at de ønsket å senke skattenivået, og de virket til å være mer bestemte på spesielt fjerning av formueskatt på arbeidende kapital enn tidligere, og strakk seg til å si at dette er noe som skal gjøres ved et eventuelt regjeringsskifte.

Selv MDG var med på dette, og så på dette som en nødvendig del av det grønne skiftet, hvor disse skatteinntektene kan hentes inn andre steder som strengere miljø- og klimaavgifter. Arbeiderpartiet sa seg fornøyd med dagens skattenivå, og SV kunne vurdere en økning.

Denne nye innsatsen for fjerning av formueskatten på arbeidende kapital ble understreket med et spørsmål fra salen, fra en eier av et lite hotell på Vestlandet som mest sannsynlig ikke kunne drive mer, fordi verdier må bli solgt unna for å betale formueskatten.

Les også: Menn i mellomstore bedrifter har de tøffeste tidene i arbeidslivet nå

Godt arrangement og gode fremtidsutsikter

Etter debatten ble det gjort rom for diskusjon i grupper, hvor partirepresentantene gikk rundt og hørte på innspill. Alt i alt et vellykket arrangement, hvor og fremtidsutsiktene for SMB segmentet er noe lysere hvis det blir et regjeringsskifte og partiene står for at eierbeskatning må ned.