Vi støtter forslag om tilsyn ved offentlige anskaffelser

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

VG skrev forrige uke at Justisdepartementet og Finansdepartementet direkte tildelte en kontrakt til en verdi av 30 millioner til konsulentfirmaet Metier. Flere eksperter VG snakket med mener tildelingen er et brudd på regelverket.

 
I går gikk NHO ut i VG og hevder et statlig tilsyn for offentlige anskaffelser vil gagne både staten som innkjøper og leverandørene. Bedriftsforbundet støtter NHO i samme sak.
– Vi støtter NHO i dette. Som oppdragsgiver kjøper det offentlig inn for nesten 500 milliarder kroner i året. For en liten bedrift er veien gjennom Klagenemnda for offentlige anskaffelser  (KOFA) eller domstolene så ressurskrevende at det i seg selv er et stort hinder, sier Andreas Strandskog, som har ansvar for samfunnskontakt i Bedriftforbundet.
Han viser til at et slikt tilsyn vil gi en større trygghet også for de små og mellomstore bedriftene til å delta i offentlig anskaffelser. – Dette kan virkelig bli kjærkomment for våre medlemsbedrifter, sier Strandskog.
NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes, som er en av Norges fremste eksperter på offentlige anskaffelser, gikk ut og krever et statlig tilsyn for offentlige anskaffelser. Gjønnes mener etableringen av et slikt tilsyn er en vinn-vinn-situasjon både for oppdragsgivere og for bedriftene som konkurrerer om kontrakter.
– Å innføre et slikt tilsyn er samfunnsøkonomisk bra: For innkjøperne som slipper å få klager, for leverandører som ikke må vente på avgjørelser og for bedrifter som slipper å overvåke markedet og får mindre advokatutgifter. Vi har et forbilde: Sverige. Der har de en myndighetsinstans som veileder og fører tilsyn med regelverket for offentlige anskaffelser, sier hun.
Bedriftsforbundet er engasjert i saken og vil følge utviklingen fremover.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]